Tanpa Facebook, Twitter, Google, You Tube, revolusi Mesir tidak akan berlaku

Google ‘amat amat bangga’ pencetus revolusi siber Mesir
2011/02/16
BARCELONA: Google hari ini menyatakan pihaknya ‘amat, amat bangga’ dengan aktivis siber, Wael Ghonim, seorang eksekutif muda di Google yang muncul sebagai pencetus utama gerakan pembaharuan di Mesir, kata Ketua Eksekutif Google, Eric Schmidt.

Ghonim, yang mengetuai bahagian pemasaran Google untuk rantau Asia Barat dan Utara Afrika, menjadikan akaun Facebook miliknya untuk menaikkan semangat dan gerakan penentangan rakyat terhadap regim Presiden Hosni Mubarak.
Eksekutif berusia 30 itu juga tampil di kaca televisyen dalam satu temubual yang penuh beremosi selepas dia dibebaskan daripada tahanan polis selama 12 hari sebaik demonsrasi jalanan tercetus di Mesir.
“Kami amat amat bangga dengan apa yang dilakukan Wael Ghonim di Mesir,” kata
Schmidt dalam satu majlis meraikan pengamal industri telefon bimbit di Barcelona.

“Mereka kini boleh menggunakan teknologi baru termasuk Facebook, Twitter dan media sosial lain sebagai landasan menyuarakan rasa hati rakyat.

“Dan ini salah satu contoh terbaik mengenai ketelusan. Kami mengucapkan mereka agar berjaya.
“Saya sudah bercakap dengannya (Ghonim) dan kami amat, amat berbangga dengannya,” katanya.

Dalam temubual bersama stesen CBS “60 Minutes” yang disiarkan Ahad lalu, Ghonim berkata gerakan penunjuk persaaan yang membawa kepada kejatuhan Mubarak mungkin tidak akan menjadi kenyataan tanpa wujudnya rangkaian laman sosial.

“Sekiranya tiada rangkaian laman sosial, ia tidak akan tercetus,” katanya.

“Ini kerana apa yang berlaku sebelum revolusi adalah perkara yang amat kritikal. Tanpa Facebook, tanpa Twitter, tanpa Google, tanpa You Tube, ini tentu tidak akan berlaku,” katanya. – AFP [Berita Harian]