Tagged: uitm RSS

  • linuxpro 8:55 pm on 24/03/2012 Permalink
    Tags: , , , sandaran permai, uitm   

    Sandaran Permai BIG End Lot near UiTM Puncak Perdana 


    - tepi jalan masuk utama uitm puncak perdana
    - end lot luas
    - depan facing kosong
    - rumah 2-storey, 4r 3br
    - taman sandaran permai kawasan segar hijau
    - luas kawasan 28x70sf (245m / 1960sf)
    - hampir seksyen 13 shah alam, puncak alam, meru, alam budiman, setia alam
    - mudah akses ke highway gutrie, nkve, kesas, elite, federal
    - harga menarik 310k (nego)
    - seriuos buyer sms/call 012-9319696 (en. din)
    - loan, lawyer, valuer boleh diuruskan

     
  • linuxpro 3:02 pm on 09/06/2011 Permalink
    Tags: , , uitm,   

    Puncak Alam semakin ke puncak 

    Beberapa posting aku sebelum ni ada menyentuh tentang Puncak Alam, bandar mati yang hidup semula. Talian hayatnya yang utama adalah UiTM Kampus Puncak Alam. Pembangunannya semakin rancak. Kalau anda masuk ke kawasan itu sekarang, pagar zink pembangunan sudah pun naik. Lori, jentolak, pekerja tanah seberang sudah masuk. Selain fasa 2 yang sudah bermula, projek khas VC juga akan mengisi ruang kehebatannya. Dalam salah satu posting tu aku ada sebutkan :

    Projek di Puncak Alam ni dinamakan ‘UiTM Puncak Alam Commercial & Hostel”. Sekarang korang jangan tanya lebai Google la, memang tak ada sebab projek ni belum tebuk bumi lagi. Projek ni ada dua fasa. Fasa satu merangkumi pembinaan 5 blok hostel pelajar dengan dikelilingi kawasan tasik dan rekreasi. Fasa dua melibatkan pembinaan kawasan blok perniagaan bertingkat, hotel dan beberapa infrastruktur lagi. Projek ni dilaksanakan secara private sector investment.

    Selain fizikal, kapasiti penghuninya juga semakin ramai. Biar aku bongkar satu rahsia, nah mulai dua minggu lepas, pelajar asasi di bawah JPA sudahpun mendaftar. Jumlah mereka bukan sedikit, lebih 5,000 orang. Menjadi satu konvensyen, semua mereka wajib tinggal di kolej. Itu pun tak cukup. Bila mereka kena tinggal di kolej, bagaimana pula dengan pelajar lain. Jawabnya, pelajar lain kena tinggal di luar. Itu belum dikira dengan pelajar ijazah yang hanya mula mendaftar awal September nanti. Bila tinggal di luar, sudah tentu rumah di sana menjadi rebutan. Akhirny, percayalah anda akan menyesal kerana tidak tangkap lot di sana tahun lepas, ya ketika harganya menjunam, rumah landed pun di bawah 50K.

    Aku pula juga sibuk. Dengan kekangan waktu, saban hari ada sahaja panggilan atau SMS yang masuk. Semuanya bertanyakan rumah subsale dan ramainya tentang rumah lelong. Ini angkara laman web rumah puncak alam aku yang tidak dikemaskini. Oleh itu, HP aku menjadi sasaran untuk mendapat listing terkini. Tapi aku orang yang suka membantu. Setiap email untuk mendapatkan listing rumah lelong terkini di Puncak Alam pasti aku jawab.

    Untuk anda di luar sana, yang ingin mencuba di Puncak Alam, bolehlah meneliti listing terkini berikut. Mudah-mudah anda berkenan, mudah-mudahan hampa upah aku untuk bida. Cepat! Bulan September semakin hampir. Inilah masanya anda menjadi tuan. Ya, tuan rumah.

    Flat
    Auction Price : RM 48,600.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 3-6, Jasmin Fragaria, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Section 13, 45010 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 58,500.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Cinta-03-03, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, Bandar Puncak Alam, 42300 Puncak Alam, Selangor

    3 Bedroom Low Cost Flat
    Auction Price : RM 19,300.00
    Land Area : 650 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : Leasehold expiring on 20/9/2100 Restriction : No Info
    Location : Unit No. F-3-11, 3rd Floor, Block F, Rumah Pangsa Saujana Mawar, Jalan TAJ 1/1, Taman Alam Jaya, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 139,500.00
    Land Area : 1400 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 9, Lorong Naluri Sukma 8/9, Seksyen 8, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 61,200.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Baiduri GR-09, Ground Floor, Block Baiduri, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 43,800.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. Jentayu 4-19, Tingkat 4, Block Astana Jentayu, Astana Alam 1, Jalan Astana, 13/3, Seksyen 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 55,000.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. 02-15, 2nd Floor, Block Alpinia Abadi, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, 42300 Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 70,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Gemalai 01-13, 1st Floor, Block Gemalai, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    1 Storey Terraced House – End Lot
    Auction Price : RM 130,000.00
    Land Area : 1650 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 18, Lorong Mahkota Impian 2/32, Section 2, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 30,000.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. 04-32, Begonia Kristal, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Bandar Puncak Alam, 45010 Kuala Selangor, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 65,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Melur-03-03, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 50,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Kasuarina-03-33, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    Intermediate 1 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 76,950.00
    Land Area : 1300 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : Leasehold expiring on 02-03-2097 Restriction : No Info
    Location : No. 6, Lorong Mahkota Impian 2/24C, Seksyen 2, Bandar Puncak Alam, 45010 Kuala Selangor, Selangor

    2 Storey Courtyard House
    Auction Price : RM 112,000.00
    Land Area : 1500 sq.ft Auction Date : 2011-06-15
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 12, Lorong Lautan Samudera 9/15, Seksyen 9, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 70,000.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-27
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Akasia 01-01, Residensi Warnasari 1, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 280,000.00
    Land Area : 4900 sq.ft Auction Date : 2011-06-28
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 7, Lorong Az-Zaharah 10/24, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 150,000.00
    Land Area : 1400 sq.ft Auction Date : 2011-06-28
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 15, Lorong Gugusan Alam 7/2, Section 7, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

     
  • linuxpro 10:21 pm on 19/03/2011 Permalink
    Tags: map, peta, , , , uitm   

    Peta / Map Ke UiTM Shah Alam l UiTM Puncak Alam l UiTM Puncak Perdana 

    Jemputlah datang

     
  • linuxpro 9:40 am on 27/11/2010 Permalink
    Tags: , Kompleks PKNS, MSU, Plaza Alam Sentral, PTPL, public bank, sacc mall, , uitm, Unisel   

    Dataran Otomobil Bakal Meletop di Shah Alam 

    Dua bulan lepas, satu hartanah yang aku jangka margin value tinggi dibuka di Shah Alam. Lokasinya cukup strategik. Betul-betul di tengah bandaraya Shah Alam. Ada apartment, office dan kedai. Itulah Dataran Otomobil (DO). Orang panggil Auto City, 2 minit dari SACC Mall, Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral dan pelbagai isi kota metropolitan lagi. Tu belum kira kilang-kilang, UiTM, Unisel, MSU, PTPL, bank-bank dan selain di keliling-kelalangnya.

    Dulu masa mula-mula jual 2008, aku memang nak ambil apartment di sini tapi tak jadi sebab masa tu aku lebih suka cari yang landed. DO di bawah kedai, atas office dan dari tingkat dua sampai empat adalah apartment. Pembeli mana-mana type pun memang bertuah. Memang berbaloi. Contohnya apartment, dulu masa beli harga lebih kurang RM 115,000, ada banyak diskaun tapi sekarang dah main area RM 190,000. Tak percaya boleh tengok kat mudah.my atau iproperty. Atau tanya aja dengan lebai Google. Tingkat 4 pun dah cecah RM 185,000. So aku memang rugi sebab tak beli dulu.

    Namun, sejak dua bulan lepas aku memang monitor sebarang jual beli apartment di DO. Market aku pantau melalui internet dan telefon kepada agen yang bercambah nombor kat situ. Untuk acara lelong, sejak dibuka sampai hari ni ada tiga lot yang dilelong. Bulan lepas ada satu, bulan ni ada dua. Kes lelong sama, owner hilang lepas loan lulus. Apartment pertama lelong dengan reserve price RM 100,000 (tingkat 4), kedua RM 140,000 (tingkat 3) dan ketiga RM 100,000 (tingkat 2). Aku pun tak tau valuer mana RHB Bank tu pakai letak RP 100K, rendah sangat untuk 1st auction. Lelongan apartment pertama aku masuk bida. Ada 2 pembida aja. Akhirnya aku kalah bila pembida lawan aku angkat padle dia sampai RM 136K. Apartment kedua aku tak masuk. Dengarnya ada seorang pembida aja. Dia menang percuma.

    Apartment ketiga memang aku plan nak bida. Aku dah check valuer katanya lebih RM170K tapi dalam internet ada yang nak jual RM190. Tak kira yang penting reserve price bawah 45% gak. Sewa lak kalau tingkat 2 unfurnished memang dah 900K ke atas. Kalau sewa melalui agen untuk pekerja syarikat kilang kat area tu comfirm RM900. Lebih ROI 8% beb. So ringkas cerita memang kena fight untuk dapatkan lot tingkat 2 tu. Lebih cantik bila tengok dalam POS auction deposit 5% aje untuk RHB Bank. Aku dah study awal, harga final aku RM151K. Tinggi gak tu, dah lebih 50% RP tapi masih bertahan untungnya. Hutang mantainence, air api zero. Tapi ada satu lagi rahsia yang telah memaksa aku beli rumah tu. Rahsia tu aku citer lain kali. Memang berbaloi.

    Kebetulan pagi Jumaat sampai malam Sabtu aku punya jadual ketat. Meeting saja ada 5, pagi di tempat kerja, di Intekma, di Seksyen 15, lewat petang di Puncak Alam dan malam dengan persatuan penduduk taman. Aku dah susun jadual, lelong wajib pergi. Acaranya semalam jam 2.30 lepas Jumaat. Bila aku masuk auctioneer kat Brickfield tu, terkejut aku mak aiiii ramainya orang. Ulat pun ramai. Tapi ulat-ulat ni kenal aku, memang jenis tak leh makan punya. Tepat jam 3.00 petang, lelongan bermula satu ke satu lot. Lot DO tu last sekali. Rupanya pembida tak ramai, 3 orang je. Bila dilelong, 2 orang lawan aku tu asyik fight 1K ke 1K. Paddle aku kat bawah je. Biar dulu aku tengok orang bergaduh harga. Tapi bila dah sampai RM115K aku tengok lawan sorang tu dah mengalah. So aku pula mula angkat dan tak henti-henti paddle ke atas hinggalah lawan aku sorang tu pun lenguh tangan dan berhenti angkat pada RM126K.

    Petang tu aku balik bersama salinan kontrak. Aku pos dalam internet ads tentang apartment yang menang tadi. Aku tulis, sewa unfurnished 1 ribu, jual 200K. Teknik lapuk test market. Paling menarik sebelah malamnya, ada sorang hamba Allah call, ‘Encik, rumah kat otomobil tingkat 2 tu dah ada orang ker?’ Wah! Dah 1K, meletop ni!. [p/s : Teka apa aku jawab kat mamat tu?]

     
  • linuxpro 10:14 pm on 07/11/2010 Permalink
    Tags: , , kajian, trafik rank, uitm   

    Traffic website di Malaysia dan lebihnya Mark Zuckerberg 

    facebookTahun lepas atau lebih tepatnya 21 Jun 2009 aku pernah bentang satu paper dalam satu seminar di UiTM Sarawak bertajuk Dakwah Online dan Kajian Awal ke Arah Ensiklopedia Domainnya dalam Bahasa Melayu. Paper itu mengandungi penelitian terhadap sambutan pengunjung terhadap laman web berdasarkan kedudukan rangkingnya di Malaysia dan dunia. Analisa dibuat dengan menggunakan kemudahan laman web alexa.com, iaitu sebuah laman web analisa trafik rank sesebuah laman web.

    Bila aku melihat eleman sambutan masyarakat di Malaysia dan di dunia terhadap laman web social networking, terbukti mendapat sambutan hangat. Memang hot. Aku menulis,

    Laman web jaringan sosial, terutama yang menawarkan sistem weblog merupakan bentuk laman web yang begitu disukai oleh rakyat Malaysia. Daripada 100 laman web popular, 10 laman web jaringan sosial mengisi traffic rank utama di Malaysia seperti Jadual 1 berikut :

    Jadual 1 : Traffic Rank Laman Web Jaringan Sosial di Malaysia dan Dunia
    Bil. Web Jaringan Sosial Traffic Rank (Malaysia) Traffic Rank (Dunia)
    1. Facebook 3 4
    2. Blogger 6 8
    3. Friendster 8 91
    4. Myspace 11 11
    5. Tagged 12 93
    6. WordPress 16 21
    7. Twitter 41 19
    8. LiveJournal 50 89
    9. Multiply 85 193
    10. Ning 90 162

    Dalam paper tu juga aku menulis,

    Di Malaysia, nama domain laman web yang paling ramai dikunjungi adalah yahoo.com, kemudian diikuti dengan google.com.my (2), facebook.com (3), youtube.com (4), google.com (5), blogger.com (6), live.com (7) dan friendster.com (8). Semua laman web ini adalah daripada antarabangsa.

    Itu dulu. Semua data di atas adalah data lama. Aku ambil pada 12 Julai 2009. Semalam aku telah buat kajian semula dan terbukti laman web social networking terus mendapat sambutan. Malah, laman facebook telah berjaya merampas kedudukan laman carian yahoo! dan google sebagai pendahulu liga. Kedudukan Top 10 kini seperti berikut : (1) facebook.com, (2) google.com.my, (3) google.com, (4) yahoo.com, (5) youtube.com, (6) blogspot.com, (7) wikipedia.org, (8) live.com, (9) Maybank2u.com dan (10) Mudah.my.

    List ni sentiasa berubah. Anda boleh lihat di sini. Point aku di sini :
    (1) Search engine masih menjadi sumber pencarian maklumat dengan dikepalai oleh lebai Google, yahoo dan live.com (live.com masuk dalam senarai mungkin kerana peranan Windows yang meletakkannya sebagai defult screen komputernya);
    (2) Trend internet sudah dibudayakan dan agak membanggakan laman web tempatan sudah melonjak naik. Trend ini diwakili oleh youtube.com (video), wikipedia.com (ensklopedia), maybank2u.com (perbankan) dan mudah.my (pengiklanan) serta malaysiakini.com dan thestar.com.my (akhbar); dan
    (3) Fenomena facebook sudah menengelamkan kebanyakan social networking lain seperti blogspot (blogger.com), friendster dan myspace yang pernah menjadi idola remaja suatu ketika dulu.

    Di Malaysia kini, memiliki akaun facebook bagi anak muda adalah suatu kemestian. Tiada al-Quran di rumah tidak pelik. Tidak pernah membaca hadith tidak pelik. Tidak amal sunnah Nabi SAW tidak pelik. Tapi, pelik bin ajaib kalau anak muda kita tiada akaun facebook. Lagi pelik jika tidak pernah membaca facebook. Itulah lebihnya Mark Elliot Zuckerberg. [Nanti lain kali kita ceritakan kuasa FB dan fun pagenya yer]

     
c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
esc
cancel