Tagged: rumah lelong RSS

  • linuxpro 3:07 pm on 26/11/2012 Permalink
    Tags: 30 Panduan Membeli Hartanah Rumah Lelong, , , rumah lelong   

    30 Panduan Membeli Hartanah Rumah Lelong 

    Panduan Membeli Rumah Lelong

    Oleh : Najahudin Lateh
    Pembida Hartanah Lelong

    Panduan Sebelum Acara Lelong
    1. Mencari dan mengenal pasti hartanah lelong yang dikehendaki mengikut kemampuan (Lihat sumber hartanah lelong di bawah).
    2. Mendapatkan, membaca dan memahami Proclamation of Sale (POS)/ Pengisytiharan Jualan and Condition of Sale (COS)/ Syarat-syarat Jualan rumah lelong tersebut seperti tarikh, masa dan tempat lelongan, alamat hartanah, sekatan (seperti rumah low cost), deposit, tempoh bayaran penuh, peguam bank, pembayaran tunggakan maintenen, utiliti dan sebagainya.
    3. Memeriksa sendiri keadaan rumah lelong tersebut dengan masuk ke dalam rumah jika dibenarkan.
    4. Menyemak segala hutang/outstanding rumah tersebut seperti hutang dengan pemaju, bil air, elektrik, perbentungan, cukai tanah, cukai pintu dan sebagainya.
    5. Membuat semakan dengan pihak bank jika ingin mendapatkan pembiayaan bank bagi hartanah tersebut.
    6. Memeriksa pemaju perumahan asal serta carian di pejabat tanah untuk mengetahui tentang hakmilik, syarat-syarat nyata atau sekatan-sekatan kepentingan (kaveat).
    7. Menyemak harga pasaran hartanah lelong tersebut sebagai panduan harga target anda.
    8. Mengediakan bank draf mengikut nilai yang disebutkan dalam POS, biasanya atas nama bank yang melelong sebanyak 5% atau 10% daripada harga rezab.
    9. Menetapkan harga target tertinggi anda mengikut kemampuan dan jangan sekali-kali melebihi harga pasaran.
    10. Membuat semakan terakhir dengan menghubungi pelelong sehari sebelum hari lelongan sama ada call off (dibatalkan) lelongan hartanah tersebut atau tidak.

    Panduan Semasa Acara Lelong
    1. Datang awal sekurang-kurangnya 30 jam sebelum acara lelong bermula dengan doa kejayaan anda.
    2. Terus daftar di kaunter dengan mengisi borang dan memberikan kad pengenalan serta bank draf.
    3. Pastikan anda mendapat pedal yang mengandungi no bidder anda yang digunakan untuk mengangkat nanti.
    4. Tidak berbual-bual dengan sesiapa yang tidak dikenali yang biasanya adalah ‘ulat lelong’ yang sentiasa menunggu untuk memerangkap anda melalui perbualan.
    5. Hadir ke bilik lelongan dengan pedal dan memahami syarat-syarat bidaan yang diterangkan oleh pelelong.
    6. Menunggu hingga tiba lot hartanah lelong anda dan meneliti berapakan bilangan pembida untuk lot tersebut (digunakan untuk teknik mengangkat pedal nanti)
    7. Bidaan dimulakan dengan harga rezab dan setiap bidaan biasanya adalah dalam gandaan RM1,000 dan boleh bertambah jika melibatkan harga hartanah yang tinggi atau mengikut kemahuan pelelong.
    8. Anda mengangkat pedal setingginya untuk setiap harga bidaan anda dan janganlah mengangkat lebih daripada harga target.
    9. Jangan sekali-kali menjadikan emosi dan pengaruh bilik lelongan untuk anda bertindak melulu seperti nak bersaing dengan orang lain.
    10. Hartanah lelong dianggap telah terjual apabila ketukan hammer yang ketiga dan keputusan pelelong adalah muktamad.

    Persediaan Selepas Acara Lelong
    1. Jika anda MENANG!, sila terus ke kaunter pendaftaran untuk menandatangani kertas kontrak (hartanah lelong akan diberi dalam bentuk kontrak dan bukannya Sale & Purchage seperti rumah lain)
    2. Sila jelaskan RM50.00 duit duti setem dan semua baki deposit 5% atau 10% jika harga belian melebihi harga rezab secara cash atau kad kredit (menggunakan kad kredit akan dikenakan caj mengikut POS) kepada pelelong.
    3. Pastikan anda mendapat salinan kontrak (tanpa stamping) dan semua resit rasmi berkaitan.
    4. Pulanglah dengan ceria dan bersyukur atas nikmatNya yang memberikan hartanah tersebut kepada anda.
    5. JANGAN LUPA!, sila dapatkan kontrak yang telah dimati setem, biasanya selepas tiga hari kemudian di pejabat pelelong atau di mana-mana tempat yang ditetapkan pelelong
    6. Jika anda KALAH!, sila terus ke kaunter pendaftaran untuk menyerahkan pedal dan mendapatkan semua kad pengenalan serta bank draf anda (tiada caj/bayaran dikenakan)
    7. Pulanglah dengan ceria dan bersyukur dengan takdirNya yang mungkin mahu memberikan hartanah yang lebih baik kepada anda dalam lelongan seterusnya.
    8. Jika anda ingin mengambil loan, sila submit semua dokumen termasuklah salinan kontrak hartanah lelong dengan segera kepada pihak bank dan lawyer.
    9. Baki harga jualan hendaklah diselesaikan dalam tempoh 90 atau 120 hari seperti disebutkan dalam POS dan COS.
    10. Ingatlah rumah dijual dalam keadaan ‘sedia ada’, justeru bank atau pelelong tidak menyediakan apa-apa kunci kepada anda.

    p/s Jika anda tidak mahu untuk membida sendiri, saya menyediakan perkhidmatan untuk membida bagi pihak anda. Sila dapatkan hartanah lelong yang dikehendaki dan terus hubungi saya 0129319696 email najahudin@yahoo.com

    Najahudin Lateh
    11 Julai 2010

    http://www.najahudin.com


     

    Sumber Hartanah Lelong
    1. Laman web atau brosur di bank-bank pelelong seperti Maybank, CIMB Bank, RHB Bank, MBSB dll.

    2. Laman web atau brosur pelelong-pelelong berlesen seperti Ng Chan Mau, Ehsan, Tan Corp, Public Auction House dll.
    3. Mahkamah untuk hartanah lelongan mahkamah.
    4. Pejabat Tanah dan Daerah untuk hartanah lelongan PTD.

     
  • linuxpro 11:57 am on 04/07/2011 Permalink
    Tags: , rumah lelong, , , sub sale   

    Siapa kata Shah Alam tiada rumah subsale bawah 40K? 

    Shah Alam, terutama di pusatnya adalah kawasan rebutan. Nilai hartanahnya cukup tinggi. PKNS baru-baru ni melancarkan unit apartment di sebelah DEMC dengan harga serendah 225K. Itu hanyalah rumah tengok langit, kalau rumah tengok bumi, landed tentu harganya melayang tingginya.

    Memang di Shah Alam ada rumah yang harganya di bawah 40K. Tapi, semuanya rumah lelong. Kawasannya pula kurang strategik. Kaki rumah lelong tentu arif dengan Subang Hijauan, Utarid Section U5 atau Desa Latania, Section 36 yang harga cukup rendah. Itu belum dikira maintenan tertunggak yang terpaksa ditanggung pembeli, biasanya memang lebih 5K. Markup pula tak boleh. Penyewa tak ada. Market value jangan cerita la. Kalau tinggi, takkan rumah tu nak dilelong serendah 30K. Ringkas cerita, rumah subsale di Shah Alam dengan 50K ke bawah pun susah, apatah lagi 40K ke bawah.

    So bila aku berjumpa dengan sebuah rumah subsale ni dengan harga di bawah 40K di kawasan value sewaan tinggi, tentu ia adventure menyeronokkan. Walaupun apartment tingkat 3, tapi lokasinya di pintu masuk Putra Height sekitar kilang seksyen 28 membuatkan aku tidak perlu memikirkan tentang sewa. Belum letak signboard sewa, penyewa sendiri yang menyapa kita. Itu belum dikira rumah tu dah ada individual title, free hold dan bukan pula rumah PKNS.

    Dari segi puas, aku sangat puas hati dapat jumpa rumah begitu. Walaupun harga dan sewanya rendah, aku lebih melihat kepada peratusan SP vs MV. Tentu anda juga begitu kan kalau rumah yang market value 65K dapat dibeli dengah harga 39K je. Sewa pula RM400 mengikut kadar biasa. Waw! Boleh tahan juga markupnye ye. Boleh dibuat deposit ‘sasaran’ seterusnya. Itu kita cerita dalam posting lain lepas ini.

    Cerita tu dah selesai awal bulan lepas. Untuk bulan ni, sekarang sebelum Ramadhan insya Allah, aku sedang mengintai lokasi terbaik untuk open table. Ya, khas untuk geng sekapal di HH.

     
  • linuxpro 3:02 pm on 09/06/2011 Permalink
    Tags: , rumah lelong, ,   

    Puncak Alam semakin ke puncak 

    Beberapa posting aku sebelum ni ada menyentuh tentang Puncak Alam, bandar mati yang hidup semula. Talian hayatnya yang utama adalah UiTM Kampus Puncak Alam. Pembangunannya semakin rancak. Kalau anda masuk ke kawasan itu sekarang, pagar zink pembangunan sudah pun naik. Lori, jentolak, pekerja tanah seberang sudah masuk. Selain fasa 2 yang sudah bermula, projek khas VC juga akan mengisi ruang kehebatannya. Dalam salah satu posting tu aku ada sebutkan :

    Projek di Puncak Alam ni dinamakan ‘UiTM Puncak Alam Commercial & Hostel”. Sekarang korang jangan tanya lebai Google la, memang tak ada sebab projek ni belum tebuk bumi lagi. Projek ni ada dua fasa. Fasa satu merangkumi pembinaan 5 blok hostel pelajar dengan dikelilingi kawasan tasik dan rekreasi. Fasa dua melibatkan pembinaan kawasan blok perniagaan bertingkat, hotel dan beberapa infrastruktur lagi. Projek ni dilaksanakan secara private sector investment.

    Selain fizikal, kapasiti penghuninya juga semakin ramai. Biar aku bongkar satu rahsia, nah mulai dua minggu lepas, pelajar asasi di bawah JPA sudahpun mendaftar. Jumlah mereka bukan sedikit, lebih 5,000 orang. Menjadi satu konvensyen, semua mereka wajib tinggal di kolej. Itu pun tak cukup. Bila mereka kena tinggal di kolej, bagaimana pula dengan pelajar lain. Jawabnya, pelajar lain kena tinggal di luar. Itu belum dikira dengan pelajar ijazah yang hanya mula mendaftar awal September nanti. Bila tinggal di luar, sudah tentu rumah di sana menjadi rebutan. Akhirny, percayalah anda akan menyesal kerana tidak tangkap lot di sana tahun lepas, ya ketika harganya menjunam, rumah landed pun di bawah 50K.

    Aku pula juga sibuk. Dengan kekangan waktu, saban hari ada sahaja panggilan atau SMS yang masuk. Semuanya bertanyakan rumah subsale dan ramainya tentang rumah lelong. Ini angkara laman web rumah puncak alam aku yang tidak dikemaskini. Oleh itu, HP aku menjadi sasaran untuk mendapat listing terkini. Tapi aku orang yang suka membantu. Setiap email untuk mendapatkan listing rumah lelong terkini di Puncak Alam pasti aku jawab.

    Untuk anda di luar sana, yang ingin mencuba di Puncak Alam, bolehlah meneliti listing terkini berikut. Mudah-mudah anda berkenan, mudah-mudahan hampa upah aku untuk bida. Cepat! Bulan September semakin hampir. Inilah masanya anda menjadi tuan. Ya, tuan rumah.

    Flat
    Auction Price : RM 48,600.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 3-6, Jasmin Fragaria, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Section 13, 45010 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 58,500.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Cinta-03-03, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, Bandar Puncak Alam, 42300 Puncak Alam, Selangor

    3 Bedroom Low Cost Flat
    Auction Price : RM 19,300.00
    Land Area : 650 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : Leasehold expiring on 20/9/2100 Restriction : No Info
    Location : Unit No. F-3-11, 3rd Floor, Block F, Rumah Pangsa Saujana Mawar, Jalan TAJ 1/1, Taman Alam Jaya, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 139,500.00
    Land Area : 1400 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 9, Lorong Naluri Sukma 8/9, Seksyen 8, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 61,200.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Baiduri GR-09, Ground Floor, Block Baiduri, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 43,800.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. Jentayu 4-19, Tingkat 4, Block Astana Jentayu, Astana Alam 1, Jalan Astana, 13/3, Seksyen 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 55,000.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. 02-15, 2nd Floor, Block Alpinia Abadi, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, 42300 Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 70,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Gemalai 01-13, 1st Floor, Block Gemalai, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    1 Storey Terraced House – End Lot
    Auction Price : RM 130,000.00
    Land Area : 1650 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 18, Lorong Mahkota Impian 2/32, Section 2, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 30,000.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. 04-32, Begonia Kristal, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Bandar Puncak Alam, 45010 Kuala Selangor, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 65,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Melur-03-03, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 50,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Kasuarina-03-33, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    Intermediate 1 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 76,950.00
    Land Area : 1300 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : Leasehold expiring on 02-03-2097 Restriction : No Info
    Location : No. 6, Lorong Mahkota Impian 2/24C, Seksyen 2, Bandar Puncak Alam, 45010 Kuala Selangor, Selangor

    2 Storey Courtyard House
    Auction Price : RM 112,000.00
    Land Area : 1500 sq.ft Auction Date : 2011-06-15
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 12, Lorong Lautan Samudera 9/15, Seksyen 9, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 70,000.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-27
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Akasia 01-01, Residensi Warnasari 1, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 280,000.00
    Land Area : 4900 sq.ft Auction Date : 2011-06-28
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 7, Lorong Az-Zaharah 10/24, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 150,000.00
    Land Area : 1400 sq.ft Auction Date : 2011-06-28
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 15, Lorong Gugusan Alam 7/2, Section 7, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor