Tagged: Lelong RSS

  • linuxpro 3:07 pm on 26/11/2012 Permalink
    Tags: 30 Panduan Membeli Hartanah Rumah Lelong, , Lelong,   

    30 Panduan Membeli Hartanah Rumah Lelong 

    Panduan Membeli Rumah Lelong

    Oleh : Najahudin Lateh
    Pembida Hartanah Lelong

    Panduan Sebelum Acara Lelong
    1. Mencari dan mengenal pasti hartanah lelong yang dikehendaki mengikut kemampuan (Lihat sumber hartanah lelong di bawah).
    2. Mendapatkan, membaca dan memahami Proclamation of Sale (POS)/ Pengisytiharan Jualan and Condition of Sale (COS)/ Syarat-syarat Jualan rumah lelong tersebut seperti tarikh, masa dan tempat lelongan, alamat hartanah, sekatan (seperti rumah low cost), deposit, tempoh bayaran penuh, peguam bank, pembayaran tunggakan maintenen, utiliti dan sebagainya.
    3. Memeriksa sendiri keadaan rumah lelong tersebut dengan masuk ke dalam rumah jika dibenarkan.
    4. Menyemak segala hutang/outstanding rumah tersebut seperti hutang dengan pemaju, bil air, elektrik, perbentungan, cukai tanah, cukai pintu dan sebagainya.
    5. Membuat semakan dengan pihak bank jika ingin mendapatkan pembiayaan bank bagi hartanah tersebut.
    6. Memeriksa pemaju perumahan asal serta carian di pejabat tanah untuk mengetahui tentang hakmilik, syarat-syarat nyata atau sekatan-sekatan kepentingan (kaveat).
    7. Menyemak harga pasaran hartanah lelong tersebut sebagai panduan harga target anda.
    8. Mengediakan bank draf mengikut nilai yang disebutkan dalam POS, biasanya atas nama bank yang melelong sebanyak 5% atau 10% daripada harga rezab.
    9. Menetapkan harga target tertinggi anda mengikut kemampuan dan jangan sekali-kali melebihi harga pasaran.
    10. Membuat semakan terakhir dengan menghubungi pelelong sehari sebelum hari lelongan sama ada call off (dibatalkan) lelongan hartanah tersebut atau tidak.

    Panduan Semasa Acara Lelong
    1. Datang awal sekurang-kurangnya 30 jam sebelum acara lelong bermula dengan doa kejayaan anda.
    2. Terus daftar di kaunter dengan mengisi borang dan memberikan kad pengenalan serta bank draf.
    3. Pastikan anda mendapat pedal yang mengandungi no bidder anda yang digunakan untuk mengangkat nanti.
    4. Tidak berbual-bual dengan sesiapa yang tidak dikenali yang biasanya adalah ‘ulat lelong’ yang sentiasa menunggu untuk memerangkap anda melalui perbualan.
    5. Hadir ke bilik lelongan dengan pedal dan memahami syarat-syarat bidaan yang diterangkan oleh pelelong.
    6. Menunggu hingga tiba lot hartanah lelong anda dan meneliti berapakan bilangan pembida untuk lot tersebut (digunakan untuk teknik mengangkat pedal nanti)
    7. Bidaan dimulakan dengan harga rezab dan setiap bidaan biasanya adalah dalam gandaan RM1,000 dan boleh bertambah jika melibatkan harga hartanah yang tinggi atau mengikut kemahuan pelelong.
    8. Anda mengangkat pedal setingginya untuk setiap harga bidaan anda dan janganlah mengangkat lebih daripada harga target.
    9. Jangan sekali-kali menjadikan emosi dan pengaruh bilik lelongan untuk anda bertindak melulu seperti nak bersaing dengan orang lain.
    10. Hartanah lelong dianggap telah terjual apabila ketukan hammer yang ketiga dan keputusan pelelong adalah muktamad.

    Persediaan Selepas Acara Lelong
    1. Jika anda MENANG!, sila terus ke kaunter pendaftaran untuk menandatangani kertas kontrak (hartanah lelong akan diberi dalam bentuk kontrak dan bukannya Sale & Purchage seperti rumah lain)
    2. Sila jelaskan RM50.00 duit duti setem dan semua baki deposit 5% atau 10% jika harga belian melebihi harga rezab secara cash atau kad kredit (menggunakan kad kredit akan dikenakan caj mengikut POS) kepada pelelong.
    3. Pastikan anda mendapat salinan kontrak (tanpa stamping) dan semua resit rasmi berkaitan.
    4. Pulanglah dengan ceria dan bersyukur atas nikmatNya yang memberikan hartanah tersebut kepada anda.
    5. JANGAN LUPA!, sila dapatkan kontrak yang telah dimati setem, biasanya selepas tiga hari kemudian di pejabat pelelong atau di mana-mana tempat yang ditetapkan pelelong
    6. Jika anda KALAH!, sila terus ke kaunter pendaftaran untuk menyerahkan pedal dan mendapatkan semua kad pengenalan serta bank draf anda (tiada caj/bayaran dikenakan)
    7. Pulanglah dengan ceria dan bersyukur dengan takdirNya yang mungkin mahu memberikan hartanah yang lebih baik kepada anda dalam lelongan seterusnya.
    8. Jika anda ingin mengambil loan, sila submit semua dokumen termasuklah salinan kontrak hartanah lelong dengan segera kepada pihak bank dan lawyer.
    9. Baki harga jualan hendaklah diselesaikan dalam tempoh 90 atau 120 hari seperti disebutkan dalam POS dan COS.
    10. Ingatlah rumah dijual dalam keadaan ‘sedia ada’, justeru bank atau pelelong tidak menyediakan apa-apa kunci kepada anda.

    p/s Jika anda tidak mahu untuk membida sendiri, saya menyediakan perkhidmatan untuk membida bagi pihak anda. Sila dapatkan hartanah lelong yang dikehendaki dan terus hubungi saya 0129319696 email najahudin@yahoo.com

    Najahudin Lateh
    11 Julai 2010

    http://www.najahudin.com


     

    Sumber Hartanah Lelong
    1. Laman web atau brosur di bank-bank pelelong seperti Maybank, CIMB Bank, RHB Bank, MBSB dll.

    2. Laman web atau brosur pelelong-pelelong berlesen seperti Ng Chan Mau, Ehsan, Tan Corp, Public Auction House dll.
    3. Mahkamah untuk hartanah lelongan mahkamah.
    4. Pejabat Tanah dan Daerah untuk hartanah lelongan PTD.

     
  • linuxpro 1:55 pm on 24/11/2010 Permalink
    Tags: jalan raja chulan, Lelong, ,   

    Pelanggaran Hukum Lelongan Rumah di Jalan Raja Chulan 

    Upacara lelong rumah ada pantang larangnya. Ada hukum-hakam kepada pemain. Antaranya disyorkan kurang enak membida rumah yang masih dihuni oleh owner. Kalau dihuni oleh penyewa atau hantu raya tiada masalah. Kalau dihuni penyewa lebih bagus sebab dia boleh sambung sewa terus dengan kita. Kalau dihuni hantu raya, Dr. Haron Din kan ada. Kalau dihuni oleh owner masalahnya bila owner tu jenis tak nak pindah. Jenis perongus atau bekeng. Contohnya jenis ‘Kalau nak ambik rumah aku langkah mayat aku dulu’ katanya sambil memegang pegang samurai. Kalau camni memang masalah besar. Yelah, orang dok kutip duit sebagai tuan rumah sewa, kita dok habis duit nak halau bekas tuan rumah sewa.

    Nak ceritanya, Selasa lepas ada lelongan awam kat Jalan Raja Chulan. Aku minat dengan satu lot kat Puncak Alam. 35% di bawah MV. Lelong kali ketujuh. So Sabtu sebelum, aku pergi la tinjau rumah tu. Mula-mula aku pergi pejabat pengurusan check maintenence. Wah sudah bagus, hutangnya sikit aje. Biasa rumah kat situ hutang maintenence dalam 3 – 4K. Tapi pelik gak sebab apa jadi camtu. So aku pergi la ke rumah nak dilelong tu. Lokasi cantik dekat dengan pintu utama. Dekat dengan pondok pengawal. Berdepan lak dengan sekolah kebangsaan baru yang akan dibuka tahun depan. Siap dengan grill lagi. Tapi pelik sebab aku tengok rumah tu ada penghuni. Aku belek dua tiga kali POS lelong tu betul ka. Ya comfirm betul.

    Aku ketuk pintu. Pintu dibuka. Rupanya India sekeluarga laki bini, anak dua orang sorang tingkatan 3 dan sorang darjah 4. Aku cool sembang dengan dia. Keluarga ni pun ok gak. Siap speaking mat saleh campuran lagi dengan aku. Rupanya memang betul rumah tu nak lelong. Macam-macam aku sembang. Layanan mulut depa cukup baik. Rumah tu tak bayar bank dah setahun sebab tok laki berhenti kerja sebelum ni. Tapi sekarang dah kerja. Bini pun kerja juga. Syok la no duduk free setahun rumah tu.

    Lastnya family tu setuju kalau aku bida rumah diorang. ‘Tapi kalau u menang, u mesti sewa kat kat i’. Depa nak sewa dengan aku. Aiii fikir panjang gak aku. Kalu hutang bank pun tak bayar, takkan sewa aku nanti yang sama dengan installment bank tu depa boleh bayar gak ka. Depa bagi jaminan bayar. Positifnya, kalau aku bida dan menang aku tak payah buat iklan, dah ada penyewa. Aku juga tak payah fikir tentang hutang maintenence, air api cukai tertunggak atau nak pasang grill dan lampu. Semua dah ada. Ikut biasa paling kurang jimat 7K tu. Lagi menarik, dia nak sewa mulai bulan depan. Aiyaa biar betul. Ni kes untung empat lima bulan awal kalau jadi. Yela rumah belum tukar nama loan belum beres, duit sewa orang dah nak hulur.

    Dua hari fikir. Fikir baik buruk. Tanya otai-otai hartanah. Keputusannya, aku setuju ke Jalan Raja Chulan Selasa. Lantas bila auction hammer diketuk tengah hari tu, aku diumumkan pemenangnya. ‘Sold’!

     
  • linuxpro 12:23 pm on 18/11/2010 Permalink
    Tags: jalan ipoh, kompleks beli-belah, Lelong, rumahlelong   

    Bila hutangnya 3 kali ganda dalam upacara lelong.. 

    Sebelum ni aku dah sebut pentingnya lokasi lokasi lokasi dalam pemilihan pelaburan hartanah. Semua ni wirid tokoh-tokoh hartanah kita. Tapi tidak semua lokasi yang baik bermakna hartanah itu juga baik dan berbaloi. Hartanah lelong umpamanya. Kena berhati-hati. Ceritanya Isnin lepas ada lelongan di Tan Corp. Aku tertarik dengan satu shoplot. Harganya 9K lebih aja, lelong kali kedua. Lokasi memang power, Jalan Ipoh KL lagi. Atas kompleks membeli-belah. Atas kompleks tu lak ada apartment lebih 10 tingkat yang sewanya aja dah lebih 1K. Freehold. Shoplot tu kecik aja, 80 sq. ft. Kecil pun kalau kalau setakat gunting rambut urut kepala atau buat ruang urut kaki memang lepas. Setakat sewa RM 500 tu memang tak cukup borang sewa! Itu teori aja. Praktikalnya mungkin lain. Sebab hartanah lelong ni dia ada hukum hakam sendiri. Hukumnya bukan macam beli dengan pemaju atau sub-sale. Hukum hartanah lelong antaranya kena buat ‘site visit’ dan buat anggaran harga mampu pergi setelah ditolak segala ‘kerugian’ yang ada.

    So Ahad lepas aku ada masa free. Menapak la pergi tengok shoplot tu. Dalam hujan-hujan, aku sampai di sana. Plan awal nak tengok berapa kos maintenance kompleks dan apartment situ. Nasib aku baik, bukan setakat dapat tengok jumlah maintenance bulanan yang kena bayar, tapi aku dapat tengok jumlah maintenance tertunggak untuk semua lot kedai dan apartment yang ada. Meneliti list yang ada RM ribu-ribu gak dan bila sampai kat shoplot yang aku sasar tu terkejut la aku. Mak oiiii hutang dia lebih 20K. Tiga kali ganda reserve price ni. Aku tak berhenti. Misi kedua diteruskan, nak tengok sendiri camna lot kedai tu. So lift kompleks tu aku panjat. Camna rupa shoplot di kompleks tu? Nanti aku sambung. Nak solat dulu.

     
c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
esc
cancel