Tagged: kewangan islam RSS

  • linuxpro 12:59 pm on 23/05/2011 Permalink
    Tags: download, download percuma, ebook Islam, Fiqh Bukan Islam, Halal Foods, Isu Babi, , kewangan islam, Perbandingan Agama   

    Download percuma kertas kerja perbincangan isu-isu Islam 

    Kat aku ada banyak kertas kerja. Soft copy ada hard copy pun ada. Banyak-banyak tu bukan aku yang tulis. Orang lain, tapi bukan orang biasa. Biasanya aku himpun artikel yang berakademik dan berisu sensitif. Sumber aku biasanya di seminar-seminar yang aku sertai yang di’pdf’kan dan source internet yang aku cari utk isu-isu tertentu. Bila difikirkan, antara tempat terbaik untuk simpan kertas kerja ini adalah diinternet. Selain mudah bagi aku, orang lain pun boleh manfaatkannya.

    Justeru, minggu lepas aku dah upload beberapa kertas kerja untuk perkongsian bersama di website aku. Untuk permulaan aku kategorikan kertas kerja tu kepada Kewangan Islam, Halal Foods & Isu Babi dan Fiqh Bukan Islam & Perbandingan Agama. Kategori lain, lepas ni la bila aku ada ruang masa. Kalau sapa-sapa berminat nak baca atau download secara percuma, hampa pi download di website aku.

    Sapa-sapa nak berkongsi kertas kerja atau link url perbincangan ilmiah isu-isu Islam bolehlah email kat aku.

     
  • linuxpro 9:31 am on 09/05/2011 Permalink
    Tags: ekonomi islam, kewangan islam, persatuan ulama, riba   

    Konvensyen Kewangan Islam & tiga program penting Sabtu lepas 

    Sabtu lepas, 7hb hari yang sangat sibuk. Di tengah-tengah keriuhan manusia Malaysia menyambut hari ibu, aku berada dalam keadaan dilema pilihan. Ada empat program ilmu yang sangat penting bagi aku. Satu program Seminar Maqasid Syariah di Dewan Jubli Perak SUK Selangor. Dua, program Konvensyen Kewangan Islam anjuran Persatuan Ulama’ Malaysia, Selangor. Satu lagi program menadah ilmu bersama guruku di Masjid Fatah, Syeikh Nuruddin al-Banjari. Kedua-duanya di masjid negeri Selengor. Keempat, program Seminar Kad Kredit bersama geng kelab hartanah di Bandar Sri Permaisuri.

    Akhirnya aku memilih program di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Sebabnya di situ ada dua program pada masa dan tempat yang sama. Ketika berdiskusi tentang riba di dewan utama, aku boleh menyelit untuk ke dewan solat di atas bersama dengan guruku itu. Program pertama tidak kusertai sebab program serupa pernah dibuat pertengahan April lalu, juga di tempat yang sama. Program terakhir sangat penting bagi aku. Apapun aku memohon maaf pada founder kelab HH dan urus insan kerana tidak dapat hadir program bermanfaat itu.

    Dalam konvensyen itu, tema utamanya adalah riba. Konvensyen ini sebenarnya adalah kali kedua, kali pertama dulu juga ditempat yang sama tapi dengan tema judi. Agak menarik bagiku kerana konvensyen ini menemukan aku dengan guru-guruku yang hebat. Begitu gembira dapat berdiskusi dengan tuan-tuan guru seperti Dr. Abdul Azizi Hanafi, Dr. Abdul Rashid Dail dan Dr. Zulkifli bin Mohamad Al-Bakri. Antara pembentang lain ialah Dr. Mohamad Akram Laldin, ustaz Nazri Chik dan Ustaz Mohamad Fairooz. Kertas-kertas kerjanya sangat menarik. Antara isu panas yang dibentangkan adalah berkaitan Fiat Money, riba dalam sistem kontemporari, jual-beli emas, operasi & kontrak perbankan Islam dan sebagainya.

    Para pengkaji dan mereka yang berminat untuk mendapatkan kertas kerja penuh dalam konvensyen tersebut, boleh layari laman web Persatuan Ulama’ Malaysia cawangan Selangor atau di laman web aku untuk muat turun, termasuk kertas-kertas kerja seminar sebelum ini.

     
  • linuxpro 1:53 am on 18/02/2011 Permalink
    Tags: islamic financial, kewangan islam,   

    Oksigen kerangka perundangan kewangan Islam yang bernafas dalam lumpur 

    Anda tentu pernah membaca atau mendengar kes-kes melibatkan kewangan Islam di negara kita. Itu belum dikira persoalan ‘Bank Islam mahal’, ‘Perbankan Islam zalim, menindas’, ‘Kewangan Islam juga riba’, ‘BLR, BFR sama saja’ dan sebagainya. Orang awam biasanya akan kata begitu. Namun, tidak ramai yang tahu hakikat sebenarnya sistem kewangan kita bak kata Awie & Wings ‘masih bernafas dalam lumpur’, dikepung oleh ‘jerangkung dalam almari’, oksigen tiada. Kita masih dibelenggu dengan ‘kehebatan’ sistem konvensional yang ada, ditambah dengan akta dan undang-undang sedia ada yang mengikat kaki dan tangan. Sistem perundangan yang ada kadang-kadang meletakkan kewangan Islam di kandang orang salah. Cuma aku cukup bersyukur dengan apa yang telah kita ada. Pada masa yang sama kita perlu gerakkan usaha dan daya untuk melakukan perubahan ke arah pemantapannya.

    Justeru atas tekad yang sama, aku dengan dibantu oleh beberapa rakan di UiTM kini sedang menyiapkan satu kajian berkaitan kerangka sistem kewangan Islam dalam perundangan negara. Projek ini ditaja oleh Accounting Research Institute (ARI), sebuah HiCOE di bawah Kementerian Pengajian Tinggi. Objektif akhirnya adalah untuk memberi cadangan kepada pihak berwajib bagi memperkasa sistem kewangan Islam dalam konteks undang-undang negara supaya dapat berdiri sendiri dan bernafas dalam ruang lingkup Islam hakiki. Kajian ini agak penting demi survival kewangan Islam dan Mahkamah Shariah di negara kita. Abstrak kajian ini adalah seperti berikut :

    The legal framework of the Islamic financial system in Malaysia is subjected to civil law. This is because the Federal Constitution which divides the jurisdiction of the civil and shari’ah matters is silent on whether the Shari’ah Court has the power to hear cases or disputes relating to Islamic finance. As such, numerous interpretations of the Civil Court in contractual and financial applications are given. Some of them conflict with the Shari’ah law and rather emphasise on the usage of the civil law. Henceforth, this study will be focusing on the results and interpretations of the Civil Court in cases of Islamic finance and banking. Furthermore, the authors recommend some amendments to the Constitution and relevant Acts, to strengthen the laws relating to Islamic finance and to enhance the role of the Shari’ah Court.

    Sapa-sapa yang berminat boleh ikuti teks penuh revisi kajian ini dalam jurnal Malaysian Accounting Review, Special Issue Vol. 9 No. 2, 85-97, 2010 yang baru diedarkan awal tahun ini. Tajuknya ‘THE LEGAL FRAMEWORK OF THE ISLAMIC FINANCIAL SYSTEM : A STUDY ON THE CASES IN MALAYSIA’ dan linknya di sini. Ini hanya revisi sahaja, kajian penuh masih ada 16 bulan untuk disiapkan.

     
c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
esc
cancel