Tagged: dataran otomobil RSS

  • linuxpro 2:27 pm on 21/12/2010 Permalink
    Tags: dataran otomobil, , seksyen 15,   

    Rumah Sewa di Dataran Otomobil Shah 

    Apartmentku yang dibeli melalui lelongan awam seperti yag aku ceritakan sebelum ni kini sudah boleh diduduki. Ya, semalam aku telah masukkan iklan sewa dalam mudah.my seperti teks di bawah. Kos renovation tidak banyak. Hanya perlu keluarkan RM700 untuk grill sahaja. Kini, lot itu telah sedia menanti kedatangan penginap pertamanya. Calllah kalau berani!

    Appartment paling strategik di Shah Alam :
    - 1st floor for appartment (atas office) – Appt fasa 1
    - 3 bilik tidur + 2 bilik air
    - hadapan supermarket (mydin), belakang Speedmart99, bawah restoran Melayu
    - dekat jalan utama
    - 1 – 5 minit ke SACC Mall/Kompleks PKNS/Plaza Alam Sentral/Masjid Negeri/Tasik/i-City/DEMC/KPJ Selangor/Tesco/Gaints/Carrefour dll
    - 5 minit ke UiTM/Unisel/MSU/PTPL/CIAST/Politeknik Shah Alam
    - banyak kemudahan bersebelahan – Public Bank, Speedmart99, stesen minyak, Pusat AutoCity, Sebelah Nissan, Toyota Show room dll
    - berdekatan Stesen Komuter Shah Alam
    - berdekatan sekolah rendah, menengah, agama

    Partially furnished :
    - grill
    - lampu
    - kipas
    - meja makan
    - katil
    - rak pinggan

    Sewa RM930.00 sebulan
    Deposit 2 + 1 , deposit api + air RM400.00

    Boleh masuk segera untuk keluarga, pekerja atau pelajar. First Deposit First Serve.. Kemasukan segera!! Berminat hubungi 012.931.9696

     
  • linuxpro 9:40 am on 27/11/2010 Permalink
    Tags: dataran otomobil, Kompleks PKNS, MSU, Plaza Alam Sentral, PTPL, public bank, sacc mall, , , Unisel   

    Dataran Otomobil Bakal Meletop di Shah Alam 

    Dua bulan lepas, satu hartanah yang aku jangka margin value tinggi dibuka di Shah Alam. Lokasinya cukup strategik. Betul-betul di tengah bandaraya Shah Alam. Ada apartment, office dan kedai. Itulah Dataran Otomobil (DO). Orang panggil Auto City, 2 minit dari SACC Mall, Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral dan pelbagai isi kota metropolitan lagi. Tu belum kira kilang-kilang, UiTM, Unisel, MSU, PTPL, bank-bank dan selain di keliling-kelalangnya.

    Dulu masa mula-mula jual 2008, aku memang nak ambil apartment di sini tapi tak jadi sebab masa tu aku lebih suka cari yang landed. DO di bawah kedai, atas office dan dari tingkat dua sampai empat adalah apartment. Pembeli mana-mana type pun memang bertuah. Memang berbaloi. Contohnya apartment, dulu masa beli harga lebih kurang RM 115,000, ada banyak diskaun tapi sekarang dah main area RM 190,000. Tak percaya boleh tengok kat mudah.my atau iproperty. Atau tanya aja dengan lebai Google. Tingkat 4 pun dah cecah RM 185,000. So aku memang rugi sebab tak beli dulu.

    Namun, sejak dua bulan lepas aku memang monitor sebarang jual beli apartment di DO. Market aku pantau melalui internet dan telefon kepada agen yang bercambah nombor kat situ. Untuk acara lelong, sejak dibuka sampai hari ni ada tiga lot yang dilelong. Bulan lepas ada satu, bulan ni ada dua. Kes lelong sama, owner hilang lepas loan lulus. Apartment pertama lelong dengan reserve price RM 100,000 (tingkat 4), kedua RM 140,000 (tingkat 3) dan ketiga RM 100,000 (tingkat 2). Aku pun tak tau valuer mana RHB Bank tu pakai letak RP 100K, rendah sangat untuk 1st auction. Lelongan apartment pertama aku masuk bida. Ada 2 pembida aja. Akhirnya aku kalah bila pembida lawan aku angkat padle dia sampai RM 136K. Apartment kedua aku tak masuk. Dengarnya ada seorang pembida aja. Dia menang percuma.

    Apartment ketiga memang aku plan nak bida. Aku dah check valuer katanya lebih RM170K tapi dalam internet ada yang nak jual RM190. Tak kira yang penting reserve price bawah 45% gak. Sewa lak kalau tingkat 2 unfurnished memang dah 900K ke atas. Kalau sewa melalui agen untuk pekerja syarikat kilang kat area tu comfirm RM900. Lebih ROI 8% beb. So ringkas cerita memang kena fight untuk dapatkan lot tingkat 2 tu. Lebih cantik bila tengok dalam POS auction deposit 5% aje untuk RHB Bank. Aku dah study awal, harga final aku RM151K. Tinggi gak tu, dah lebih 50% RP tapi masih bertahan untungnya. Hutang mantainence, air api zero. Tapi ada satu lagi rahsia yang telah memaksa aku beli rumah tu. Rahsia tu aku citer lain kali. Memang berbaloi.

    Kebetulan pagi Jumaat sampai malam Sabtu aku punya jadual ketat. Meeting saja ada 5, pagi di tempat kerja, di Intekma, di Seksyen 15, lewat petang di Puncak Alam dan malam dengan persatuan penduduk taman. Aku dah susun jadual, lelong wajib pergi. Acaranya semalam jam 2.30 lepas Jumaat. Bila aku masuk auctioneer kat Brickfield tu, terkejut aku mak aiiii ramainya orang. Ulat pun ramai. Tapi ulat-ulat ni kenal aku, memang jenis tak leh makan punya. Tepat jam 3.00 petang, lelongan bermula satu ke satu lot. Lot DO tu last sekali. Rupanya pembida tak ramai, 3 orang je. Bila dilelong, 2 orang lawan aku tu asyik fight 1K ke 1K. Paddle aku kat bawah je. Biar dulu aku tengok orang bergaduh harga. Tapi bila dah sampai RM115K aku tengok lawan sorang tu dah mengalah. So aku pula mula angkat dan tak henti-henti paddle ke atas hinggalah lawan aku sorang tu pun lenguh tangan dan berhenti angkat pada RM126K.

    Petang tu aku balik bersama salinan kontrak. Aku pos dalam internet ads tentang apartment yang menang tadi. Aku tulis, sewa unfurnished 1 ribu, jual 200K. Teknik lapuk test market. Paling menarik sebelah malamnya, ada sorang hamba Allah call, ‘Encik, rumah kat otomobil tingkat 2 tu dah ada orang ker?’ Wah! Dah 1K, meletop ni!. [p/s : Teka apa aku jawab kat mamat tu?]

     
c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
esc
cancel