Siapa kata Shah Alam tiada rumah subsale bawah 40K?

Shah Alam, terutama di pusatnya adalah kawasan rebutan. Nilai hartanahnya cukup tinggi. PKNS baru-baru ni melancarkan unit apartment di sebelah DEMC dengan harga serendah 225K. Itu hanyalah rumah tengok langit, kalau rumah tengok bumi, landed tentu harganya melayang tingginya.

Memang di Shah Alam ada rumah yang harganya di bawah 40K. Tapi, semuanya rumah lelong. Kawasannya pula kurang strategik. Kaki rumah lelong tentu arif dengan Subang Hijauan, Utarid Section U5 atau Desa Latania, Section 36 yang harga cukup rendah. Itu belum dikira maintenan tertunggak yang terpaksa ditanggung pembeli, biasanya memang lebih 5K. Markup pula tak boleh. Penyewa tak ada. Market value jangan cerita la. Kalau tinggi, takkan rumah tu nak dilelong serendah 30K. Ringkas cerita, rumah subsale di Shah Alam dengan 50K ke bawah pun susah, apatah lagi 40K ke bawah.

So bila aku berjumpa dengan sebuah rumah subsale ni dengan harga di bawah 40K di kawasan value sewaan tinggi, tentu ia adventure menyeronokkan. Walaupun apartment tingkat 3, tapi lokasinya di pintu masuk Putra Height sekitar kilang seksyen 28 membuatkan aku tidak perlu memikirkan tentang sewa. Belum letak signboard sewa, penyewa sendiri yang menyapa kita. Itu belum dikira rumah tu dah ada individual title, free hold dan bukan pula rumah PKNS.

Dari segi puas, aku sangat puas hati dapat jumpa rumah begitu. Walaupun harga dan sewanya rendah, aku lebih melihat kepada peratusan SP vs MV. Tentu anda juga begitu kan kalau rumah yang market value 65K dapat dibeli dengah harga 39K je. Sewa pula RM400 mengikut kadar biasa. Waw! Boleh tahan juga markupnye ye. Boleh dibuat deposit ‘sasaran’ seterusnya. Itu kita cerita dalam posting lain lepas ini.

Cerita tu dah selesai awal bulan lepas. Untuk bulan ni, sekarang sebelum Ramadhan insya Allah, aku sedang mengintai lokasi terbaik untuk open table. Ya, khas untuk geng sekapal di HH.