Updates from July, 2011 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • linuxpro 11:57 am on 04/07/2011 Permalink
    Tags: , , , , sub sale   

    Siapa kata Shah Alam tiada rumah subsale bawah 40K? 

    Shah Alam, terutama di pusatnya adalah kawasan rebutan. Nilai hartanahnya cukup tinggi. PKNS baru-baru ni melancarkan unit apartment di sebelah DEMC dengan harga serendah 225K. Itu hanyalah rumah tengok langit, kalau rumah tengok bumi, landed tentu harganya melayang tingginya.

    Memang di Shah Alam ada rumah yang harganya di bawah 40K. Tapi, semuanya rumah lelong. Kawasannya pula kurang strategik. Kaki rumah lelong tentu arif dengan Subang Hijauan, Utarid Section U5 atau Desa Latania, Section 36 yang harga cukup rendah. Itu belum dikira maintenan tertunggak yang terpaksa ditanggung pembeli, biasanya memang lebih 5K. Markup pula tak boleh. Penyewa tak ada. Market value jangan cerita la. Kalau tinggi, takkan rumah tu nak dilelong serendah 30K. Ringkas cerita, rumah subsale di Shah Alam dengan 50K ke bawah pun susah, apatah lagi 40K ke bawah.

    So bila aku berjumpa dengan sebuah rumah subsale ni dengan harga di bawah 40K di kawasan value sewaan tinggi, tentu ia adventure menyeronokkan. Walaupun apartment tingkat 3, tapi lokasinya di pintu masuk Putra Height sekitar kilang seksyen 28 membuatkan aku tidak perlu memikirkan tentang sewa. Belum letak signboard sewa, penyewa sendiri yang menyapa kita. Itu belum dikira rumah tu dah ada individual title, free hold dan bukan pula rumah PKNS.

    Dari segi puas, aku sangat puas hati dapat jumpa rumah begitu. Walaupun harga dan sewanya rendah, aku lebih melihat kepada peratusan SP vs MV. Tentu anda juga begitu kan kalau rumah yang market value 65K dapat dibeli dengah harga 39K je. Sewa pula RM400 mengikut kadar biasa. Waw! Boleh tahan juga markupnye ye. Boleh dibuat deposit ‘sasaran’ seterusnya. Itu kita cerita dalam posting lain lepas ini.

    Cerita tu dah selesai awal bulan lepas. Untuk bulan ni, sekarang sebelum Ramadhan insya Allah, aku sedang mengintai lokasi terbaik untuk open table. Ya, khas untuk geng sekapal di HH.

     
  • linuxpro 3:02 pm on 09/06/2011 Permalink
    Tags: , , ,   

    Puncak Alam semakin ke puncak 

    Beberapa posting aku sebelum ni ada menyentuh tentang Puncak Alam, bandar mati yang hidup semula. Talian hayatnya yang utama adalah UiTM Kampus Puncak Alam. Pembangunannya semakin rancak. Kalau anda masuk ke kawasan itu sekarang, pagar zink pembangunan sudah pun naik. Lori, jentolak, pekerja tanah seberang sudah masuk. Selain fasa 2 yang sudah bermula, projek khas VC juga akan mengisi ruang kehebatannya. Dalam salah satu posting tu aku ada sebutkan :

    Projek di Puncak Alam ni dinamakan ‘UiTM Puncak Alam Commercial & Hostel”. Sekarang korang jangan tanya lebai Google la, memang tak ada sebab projek ni belum tebuk bumi lagi. Projek ni ada dua fasa. Fasa satu merangkumi pembinaan 5 blok hostel pelajar dengan dikelilingi kawasan tasik dan rekreasi. Fasa dua melibatkan pembinaan kawasan blok perniagaan bertingkat, hotel dan beberapa infrastruktur lagi. Projek ni dilaksanakan secara private sector investment.

    Selain fizikal, kapasiti penghuninya juga semakin ramai. Biar aku bongkar satu rahsia, nah mulai dua minggu lepas, pelajar asasi di bawah JPA sudahpun mendaftar. Jumlah mereka bukan sedikit, lebih 5,000 orang. Menjadi satu konvensyen, semua mereka wajib tinggal di kolej. Itu pun tak cukup. Bila mereka kena tinggal di kolej, bagaimana pula dengan pelajar lain. Jawabnya, pelajar lain kena tinggal di luar. Itu belum dikira dengan pelajar ijazah yang hanya mula mendaftar awal September nanti. Bila tinggal di luar, sudah tentu rumah di sana menjadi rebutan. Akhirny, percayalah anda akan menyesal kerana tidak tangkap lot di sana tahun lepas, ya ketika harganya menjunam, rumah landed pun di bawah 50K.

    Aku pula juga sibuk. Dengan kekangan waktu, saban hari ada sahaja panggilan atau SMS yang masuk. Semuanya bertanyakan rumah subsale dan ramainya tentang rumah lelong. Ini angkara laman web rumah puncak alam aku yang tidak dikemaskini. Oleh itu, HP aku menjadi sasaran untuk mendapat listing terkini. Tapi aku orang yang suka membantu. Setiap email untuk mendapatkan listing rumah lelong terkini di Puncak Alam pasti aku jawab.

    Untuk anda di luar sana, yang ingin mencuba di Puncak Alam, bolehlah meneliti listing terkini berikut. Mudah-mudah anda berkenan, mudah-mudahan hampa upah aku untuk bida. Cepat! Bulan September semakin hampir. Inilah masanya anda menjadi tuan. Ya, tuan rumah.

    Flat
    Auction Price : RM 48,600.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 3-6, Jasmin Fragaria, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Section 13, 45010 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 58,500.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Cinta-03-03, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, Bandar Puncak Alam, 42300 Puncak Alam, Selangor

    3 Bedroom Low Cost Flat
    Auction Price : RM 19,300.00
    Land Area : 650 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : Leasehold expiring on 20/9/2100 Restriction : No Info
    Location : Unit No. F-3-11, 3rd Floor, Block F, Rumah Pangsa Saujana Mawar, Jalan TAJ 1/1, Taman Alam Jaya, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 139,500.00
    Land Area : 1400 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 9, Lorong Naluri Sukma 8/9, Seksyen 8, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 61,200.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Baiduri GR-09, Ground Floor, Block Baiduri, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 43,800.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. Jentayu 4-19, Tingkat 4, Block Astana Jentayu, Astana Alam 1, Jalan Astana, 13/3, Seksyen 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 55,000.00
    Land Area : 680 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. 02-15, 2nd Floor, Block Alpinia Abadi, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, 42300 Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 70,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-11
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Gemalai 01-13, 1st Floor, Block Gemalai, Astana Alam 2, Jalan Astana 13/3, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    1 Storey Terraced House – End Lot
    Auction Price : RM 130,000.00
    Land Area : 1650 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 18, Lorong Mahkota Impian 2/32, Section 2, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 30,000.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. 04-32, Begonia Kristal, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Bandar Puncak Alam, 45010 Kuala Selangor, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 65,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Melur-03-03, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 50,000.00
    Land Area : 760 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Kasuarina-03-33, Residensi Warnasari 2, Jalan Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    Intermediate 1 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 76,950.00
    Land Area : 1300 sq.ft Auction Date : 2011-06-14
    Tenure : Leasehold expiring on 02-03-2097 Restriction : No Info
    Location : No. 6, Lorong Mahkota Impian 2/24C, Seksyen 2, Bandar Puncak Alam, 45010 Kuala Selangor, Selangor

    2 Storey Courtyard House
    Auction Price : RM 112,000.00
    Land Area : 1500 sq.ft Auction Date : 2011-06-15
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 12, Lorong Lautan Samudera 9/15, Seksyen 9, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    3 Bedrooms Apartment
    Auction Price : RM 70,000.00
    Land Area : 720 sq.ft Auction Date : 2011-06-27
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : Unit No. Akasia 01-01, Residensi Warnasari 1, Jalan Residensi Warnasari 13/1, Section 13, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 280,000.00
    Land Area : 4900 sq.ft Auction Date : 2011-06-28
    Tenure : No Info Restriction : No Info
    Location : No. 7, Lorong Az-Zaharah 10/24, Bandar Puncak Alam, 42300, Selangor

    2 Storey Terrace House
    Auction Price : RM 150,000.00
    Land Area : 1400 sq.ft Auction Date : 2011-06-28
    Tenure : Leasehold Restriction : No Info
    Location : No. 15, Lorong Gugusan Alam 7/2, Section 7, 42300 Bandar Puncak Alam, Selangor

     
  • linuxpro 9:40 am on 27/11/2010 Permalink
    Tags: , Kompleks PKNS, MSU, Plaza Alam Sentral, PTPL, public bank, sacc mall, , , Unisel   

    Dataran Otomobil Bakal Meletop di Shah Alam 

    Dua bulan lepas, satu hartanah yang aku jangka margin value tinggi dibuka di Shah Alam. Lokasinya cukup strategik. Betul-betul di tengah bandaraya Shah Alam. Ada apartment, office dan kedai. Itulah Dataran Otomobil (DO). Orang panggil Auto City, 2 minit dari SACC Mall, Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral dan pelbagai isi kota metropolitan lagi. Tu belum kira kilang-kilang, UiTM, Unisel, MSU, PTPL, bank-bank dan selain di keliling-kelalangnya.

    Dulu masa mula-mula jual 2008, aku memang nak ambil apartment di sini tapi tak jadi sebab masa tu aku lebih suka cari yang landed. DO di bawah kedai, atas office dan dari tingkat dua sampai empat adalah apartment. Pembeli mana-mana type pun memang bertuah. Memang berbaloi. Contohnya apartment, dulu masa beli harga lebih kurang RM 115,000, ada banyak diskaun tapi sekarang dah main area RM 190,000. Tak percaya boleh tengok kat mudah.my atau iproperty. Atau tanya aja dengan lebai Google. Tingkat 4 pun dah cecah RM 185,000. So aku memang rugi sebab tak beli dulu.

    Namun, sejak dua bulan lepas aku memang monitor sebarang jual beli apartment di DO. Market aku pantau melalui internet dan telefon kepada agen yang bercambah nombor kat situ. Untuk acara lelong, sejak dibuka sampai hari ni ada tiga lot yang dilelong. Bulan lepas ada satu, bulan ni ada dua. Kes lelong sama, owner hilang lepas loan lulus. Apartment pertama lelong dengan reserve price RM 100,000 (tingkat 4), kedua RM 140,000 (tingkat 3) dan ketiga RM 100,000 (tingkat 2). Aku pun tak tau valuer mana RHB Bank tu pakai letak RP 100K, rendah sangat untuk 1st auction. Lelongan apartment pertama aku masuk bida. Ada 2 pembida aja. Akhirnya aku kalah bila pembida lawan aku angkat padle dia sampai RM 136K. Apartment kedua aku tak masuk. Dengarnya ada seorang pembida aja. Dia menang percuma.

    Apartment ketiga memang aku plan nak bida. Aku dah check valuer katanya lebih RM170K tapi dalam internet ada yang nak jual RM190. Tak kira yang penting reserve price bawah 45% gak. Sewa lak kalau tingkat 2 unfurnished memang dah 900K ke atas. Kalau sewa melalui agen untuk pekerja syarikat kilang kat area tu comfirm RM900. Lebih ROI 8% beb. So ringkas cerita memang kena fight untuk dapatkan lot tingkat 2 tu. Lebih cantik bila tengok dalam POS auction deposit 5% aje untuk RHB Bank. Aku dah study awal, harga final aku RM151K. Tinggi gak tu, dah lebih 50% RP tapi masih bertahan untungnya. Hutang mantainence, air api zero. Tapi ada satu lagi rahsia yang telah memaksa aku beli rumah tu. Rahsia tu aku citer lain kali. Memang berbaloi.

    Kebetulan pagi Jumaat sampai malam Sabtu aku punya jadual ketat. Meeting saja ada 5, pagi di tempat kerja, di Intekma, di Seksyen 15, lewat petang di Puncak Alam dan malam dengan persatuan penduduk taman. Aku dah susun jadual, lelong wajib pergi. Acaranya semalam jam 2.30 lepas Jumaat. Bila aku masuk auctioneer kat Brickfield tu, terkejut aku mak aiiii ramainya orang. Ulat pun ramai. Tapi ulat-ulat ni kenal aku, memang jenis tak leh makan punya. Tepat jam 3.00 petang, lelongan bermula satu ke satu lot. Lot DO tu last sekali. Rupanya pembida tak ramai, 3 orang je. Bila dilelong, 2 orang lawan aku tu asyik fight 1K ke 1K. Paddle aku kat bawah je. Biar dulu aku tengok orang bergaduh harga. Tapi bila dah sampai RM115K aku tengok lawan sorang tu dah mengalah. So aku pula mula angkat dan tak henti-henti paddle ke atas hinggalah lawan aku sorang tu pun lenguh tangan dan berhenti angkat pada RM126K.

    Petang tu aku balik bersama salinan kontrak. Aku pos dalam internet ads tentang apartment yang menang tadi. Aku tulis, sewa unfurnished 1 ribu, jual 200K. Teknik lapuk test market. Paling menarik sebelah malamnya, ada sorang hamba Allah call, ‘Encik, rumah kat otomobil tingkat 2 tu dah ada orang ker?’ Wah! Dah 1K, meletop ni!. [p/s : Teka apa aku jawab kat mamat tu?]

     
  • linuxpro 1:55 pm on 24/11/2010 Permalink
    Tags: jalan raja chulan, , ,   

    Pelanggaran Hukum Lelongan Rumah di Jalan Raja Chulan 

    Upacara lelong rumah ada pantang larangnya. Ada hukum-hakam kepada pemain. Antaranya disyorkan kurang enak membida rumah yang masih dihuni oleh owner. Kalau dihuni oleh penyewa atau hantu raya tiada masalah. Kalau dihuni penyewa lebih bagus sebab dia boleh sambung sewa terus dengan kita. Kalau dihuni hantu raya, Dr. Haron Din kan ada. Kalau dihuni oleh owner masalahnya bila owner tu jenis tak nak pindah. Jenis perongus atau bekeng. Contohnya jenis ‘Kalau nak ambik rumah aku langkah mayat aku dulu’ katanya sambil memegang pegang samurai. Kalau camni memang masalah besar. Yelah, orang dok kutip duit sebagai tuan rumah sewa, kita dok habis duit nak halau bekas tuan rumah sewa.

    Nak ceritanya, Selasa lepas ada lelongan awam kat Jalan Raja Chulan. Aku minat dengan satu lot kat Puncak Alam. 35% di bawah MV. Lelong kali ketujuh. So Sabtu sebelum, aku pergi la tinjau rumah tu. Mula-mula aku pergi pejabat pengurusan check maintenence. Wah sudah bagus, hutangnya sikit aje. Biasa rumah kat situ hutang maintenence dalam 3 – 4K. Tapi pelik gak sebab apa jadi camtu. So aku pergi la ke rumah nak dilelong tu. Lokasi cantik dekat dengan pintu utama. Dekat dengan pondok pengawal. Berdepan lak dengan sekolah kebangsaan baru yang akan dibuka tahun depan. Siap dengan grill lagi. Tapi pelik sebab aku tengok rumah tu ada penghuni. Aku belek dua tiga kali POS lelong tu betul ka. Ya comfirm betul.

    Aku ketuk pintu. Pintu dibuka. Rupanya India sekeluarga laki bini, anak dua orang sorang tingkatan 3 dan sorang darjah 4. Aku cool sembang dengan dia. Keluarga ni pun ok gak. Siap speaking mat saleh campuran lagi dengan aku. Rupanya memang betul rumah tu nak lelong. Macam-macam aku sembang. Layanan mulut depa cukup baik. Rumah tu tak bayar bank dah setahun sebab tok laki berhenti kerja sebelum ni. Tapi sekarang dah kerja. Bini pun kerja juga. Syok la no duduk free setahun rumah tu.

    Lastnya family tu setuju kalau aku bida rumah diorang. ‘Tapi kalau u menang, u mesti sewa kat kat i’. Depa nak sewa dengan aku. Aiii fikir panjang gak aku. Kalu hutang bank pun tak bayar, takkan sewa aku nanti yang sama dengan installment bank tu depa boleh bayar gak ka. Depa bagi jaminan bayar. Positifnya, kalau aku bida dan menang aku tak payah buat iklan, dah ada penyewa. Aku juga tak payah fikir tentang hutang maintenence, air api cukai tertunggak atau nak pasang grill dan lampu. Semua dah ada. Ikut biasa paling kurang jimat 7K tu. Lagi menarik, dia nak sewa mulai bulan depan. Aiyaa biar betul. Ni kes untung empat lima bulan awal kalau jadi. Yela rumah belum tukar nama loan belum beres, duit sewa orang dah nak hulur.

    Dua hari fikir. Fikir baik buruk. Tanya otai-otai hartanah. Keputusannya, aku setuju ke Jalan Raja Chulan Selasa. Lantas bila auction hammer diketuk tengah hari tu, aku diumumkan pemenangnya. ‘Sold’!

     
  • linuxpro 12:23 pm on 18/11/2010 Permalink
    Tags: jalan ipoh, kompleks beli-belah, , rumahlelong   

    Bila hutangnya 3 kali ganda dalam upacara lelong.. 

    Sebelum ni aku dah sebut pentingnya lokasi lokasi lokasi dalam pemilihan pelaburan hartanah. Semua ni wirid tokoh-tokoh hartanah kita. Tapi tidak semua lokasi yang baik bermakna hartanah itu juga baik dan berbaloi. Hartanah lelong umpamanya. Kena berhati-hati. Ceritanya Isnin lepas ada lelongan di Tan Corp. Aku tertarik dengan satu shoplot. Harganya 9K lebih aja, lelong kali kedua. Lokasi memang power, Jalan Ipoh KL lagi. Atas kompleks membeli-belah. Atas kompleks tu lak ada apartment lebih 10 tingkat yang sewanya aja dah lebih 1K. Freehold. Shoplot tu kecik aja, 80 sq. ft. Kecil pun kalau kalau setakat gunting rambut urut kepala atau buat ruang urut kaki memang lepas. Setakat sewa RM 500 tu memang tak cukup borang sewa! Itu teori aja. Praktikalnya mungkin lain. Sebab hartanah lelong ni dia ada hukum hakam sendiri. Hukumnya bukan macam beli dengan pemaju atau sub-sale. Hukum hartanah lelong antaranya kena buat ‘site visit’ dan buat anggaran harga mampu pergi setelah ditolak segala ‘kerugian’ yang ada.

    So Ahad lepas aku ada masa free. Menapak la pergi tengok shoplot tu. Dalam hujan-hujan, aku sampai di sana. Plan awal nak tengok berapa kos maintenance kompleks dan apartment situ. Nasib aku baik, bukan setakat dapat tengok jumlah maintenance bulanan yang kena bayar, tapi aku dapat tengok jumlah maintenance tertunggak untuk semua lot kedai dan apartment yang ada. Meneliti list yang ada RM ribu-ribu gak dan bila sampai kat shoplot yang aku sasar tu terkejut la aku. Mak oiiii hutang dia lebih 20K. Tiga kali ganda reserve price ni. Aku tak berhenti. Misi kedua diteruskan, nak tengok sendiri camna lot kedai tu. So lift kompleks tu aku panjat. Camna rupa shoplot di kompleks tu? Nanti aku sambung. Nak solat dulu.

     
  • linuxpro 6:12 pm on 05/11/2010 Permalink
    Tags: invest, location, lokasi hartanah, pelaburan hartanah,   

    Pelaburan hartanah : Location location location 

    Seorang sahabat tanya aku masa makan tengah hari kat Dwitasik sebelum Jumaat tadi, ‘Hang kalau beli rumah untuk invest nak beli rumah jenis mana?’ Maksud dia nak beli rumah teres ke, condo, apartment atau flat ke. Saudara aku ni nak cuba beli rumah untuk disewakan. Bagi aku semuanya itu perlu diketahui dan penting bagi seorang investor, sebab ada baik buruknya. Tak kira la rumah setinggan ke rumah banglo ke. Namun, apa yang lebih penting, aku nak ulang apa yang mentor hartanah Azizi Ali sebut, iaitu ada 3 ciri penting dalam pemilihan hartanah iaitu (1) Lokasi (2) Lokasi dan (3) Lokasi. Mudah cerita, lokasi di Bukit Bintang, Bangsar tentu terlebih baik dari Bukit Ber(tak?)untung atau kaki Gunung Jerai. ‘Mahal la bang kat tempat tu.’ Memang mahal sebab kat situ sewa dia pun mahal, penyewa pun ramai. Sewa bilik seluas tandas rumah kita pun dah boleh mencecah 1K. Kalau kat kampung aku apek beli tanah RM2.00 sekaki psg tapi kat area KLCC dah mencecah 2K sekaki psg. Padan la sebab sewa 2 bulan dia dah boleh angkat Kancil sebiji. Memang ada rumah 10K 20K di pasaran. Nak percaya, menapaklah ke Megan Avenue II tu. Masalahnya rumah begitu siapa nak sewa? Dah beli murah, pastu hairan pula sebab apa tiada penyewa! Kadang-kadang nak bagi free untuk tolong jaga rumah pun takde sapa. Nak minta bangla tolong pun dia akan kata, ‘Ala bang, saya punya rumah untuk jaga pun sudah lebih jari tangan sama itu jari kaki.’